A növényi fehérje kevesebbet ad a szervezetnek, mint a hagyományos?
Nem! Talán ez az egyik olyan előítélet, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy tévhit, amit érdemes minél előbb tisztázni és felszámolni. Nem kevesebb, nem alacsonyabb rendű vagy értékű. Más. Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy a növényi étrendet követők, akik egyúttal testedzést is végeznek, nagyszerű eredményeket érnek el. Az izomzat nem válogat, a fehérjét beépíti, és kész, amennyiben rendelkezésre áll. Ennek a típusnak kétségtelenül az a legnagyobb előnye, hogy gyorsan felszívódik, azaz nagyon hatékony hasznosulás tekintetében. Ráadásként az emésztőszervrendszert sem veszi úgy igénybe, nem okoz puffadást, fújódást vagy egyéb kellemetlenséget.
Az ízen, nos itt már azért megoszlanak a vélemények, de funkcionális táplálék lévén, vélhetően az sem nagy tragédia, ha nem vetekedik az ízletessége a tradicionális fehérjék desszertszerű aromáival. Egyébként abszolút fogyasztható, sőt, a gyártók igyekezetének hála egyre finomabbak a termékek.
Ha kizárólagos a növényi fehérje fogyasztás, akkor valamilyen vitaminpótlás szükséges mellé?
Igen, általában a B12 és a folsav az a két anyag, aminek a pótlása vegán életmód mellett erőteljesen javasolható.