Az immunrendszerünk a szervezetünk védelmi vonalát képezi, így nagyon fontos a megfelelő működése. A megfelelően működő immunrendszer ebben az esetben képes védekezni a különböző kórokozókkal, gombákkal és vírusokkal szemben. Az immunrendszer támogatása, mind tápanyagokkal, mind pedig táplálékkiegészítőkkel pótolhatók.
Immunrendszerünk főleg az őszi, hideg, szeles időben van próbatételre ítélve. Így különböző vitaminokkal támogathatjuk, amelyek közül leginkább C-vitamin és D-vitamin elengedhetetlenek.
D-vitamin:
D-vitamin egy olyan nutriens, amelyet a szervezet magától is képes előállítani D3 vitamin formában (UV-B sugárzás, napsugár hatására), másik fajta a D2, ezt táplálék és táplálékkiegészítő formában juttatható a szervezetbe, itt alakul át D3 formába.
Kutatók elemzései szerint, a következő kedvező hatásai vannak:
1. Amióta felfedezték, hogy D-vitamin receptor jelenlét található minden sejten, ezért az immunrendszerünkben betöltött szerepe óriási. Így a megfelelő immunrendszer működésében elengedhetetlen a D-vitamin.
2. Mivel elsődleges funkciója a vérben lévő kálcium- és foszforszint normál szinten tartása, így a csontfejlődésben központi szerepet játszik. A fogak épségében, illetve a szuvasodásra való hajlam is kapcsolatban áll a D-vitaminnal.
3. Kor előrehaladtával a csontállomány ritkulni kezd, egyre több ízületi betegség jelenik meg, a szervezetünk egyre alacsonyabb mértékben állít elő D-vitamint. Ezért egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni.
4. Bőrünkre kedvezően hat, főleg a pikkelysömör gyógyításában, ebben a betegségben szenvedőknél általában alacsony ezen vitamin szintje.
D-vitamin beviteli forrás:
D-vitamin bevitel legnagyobb részét naposabb időszakokban megoldható, azonban a téli hónapokban, amikor nem süt olyan erősen a nap, akkor mindenki számára előnyös a D-vitamin kiegészítése. Erre különböző táplálékkiegészítők rendelkezésre állnak.
Ételek útján bevihető a következőkből:
· zsíros halak, mint a lazac, makréla, tonhal
· tojássárgája
· sajt
· marha máj
· gomba
· tej
· gabonafélék és gyümölcslevek
D-vitamin hiánya, tünetei:
D-vitamin hiánya a következőket okozhatja:
· csontritkulás
· csontfájdalom
· fáradtság érzet
· izomrángás
· izomfájdalom
· ízületi fájdalmak és merevség
· gyenge immunrendszer
Ha D-vitamin hiány krónikusan fennáll :
· szív- és érrendszeri panaszok (magas vérnyomás, érfalak vékonyodás)
· autoimmun problémák
· neurológiai betegségek
· fertőzések
· bizonyos rákos daganatok megjelenése
D-vitamin szedése:
D-vitamin szedés esetében, a nemzetközileg elfogadott egységnél többre nincs szükség napi szinten. Nagyobb dózis szedése, olyan embereknek szükséges, akiknek csont-egészségügyi rendellenességei vannak, vagy olyan állapotban vannak, amelyek zavarják a D-vitamin vagy a kálcium felszívódását. Orvosi javaslat alapján válik szükségessé a nagyobb dózisú bevitel.
0-12 hónapos csecsemőknél |
400-800 IU/ napi adag |
1-18 éveseknél |
600-1200 IU/ napi adag |
70 éves korig |
600-1200 IU/ napi adag |
70 éves kor felett |
800 IU/ napi adag |
Terhesség időszakában |
600 IU/ napi adag |
C-vitamin:
Szakértői vélemények és tanulmányok alapján, a C-vitamin, más nevén aszkorbinsav az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb tápanyag. C-vitamin egyik előnyei közé tartozik az immunrendszer védelme. Egyike a sok antioxidánsnak, amely képes megvédeni a káros molekulák, szabad gyökök, mérgező vegyi anyagok és szennyező anyagok által okozott károkat.
1. Hozzájárul az összes testszövet növekedéséhez, fejlődéséhez és helyreállításához, továbbá részt vesz számos testfunkcióban, beleértve a kollagén képződés, vas felszívódás, sebgyógyulás, porcok, csontok és fogak karbantartásában.
2. Stressz kezelésében is jeleskedik, mivel a C-vitamin a stresszre érzékeny tápanyagok egyike, így az állandó szintje ideális jelzője az általános egészségnek.
3. Megfázás esetében nem gyógyírként funkciónál, de egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyosabb szövődményeket segít megelőzni mint, a tüdőgyulladás és tüdőfertőzések kialakulásának kockázatát.
4. Sztrók esetében, akiknek a vérében a legmagasabb a C-vitamin koncentrációja, 42%-kal alacsonyabb a sztrók kockázata.
5. Bőr öregedésére is hatással van, mivel pozitív hatással van a testen kívül és belüli sejtekre.
6. Nagy szerepet játszik a makuladegeneráció javításában, a gyulladás csökkentésében, rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
C-vitamin beviteli forrás:
Az étel az egyik legjobb módja a táplálékkiegészítő mellett, hogy minden tápanyagok megkapjon a test. A következő ételek tartalmazzák C-vitaminból a legtöbbet.
· Sárgadinnye (100g-ban 59 mg található)
· Vörös és fehér káposzta (100g-ban 40 mg található)
· Narancslé (100ml-ban 97 mg található)
· Brokkoli (100g-ban 74 mg található)
· Zöld paprika (100g-ban 60 mg található)
· Piros paprika (100g-ban 95 mg található)
· Kivi (1 közepes méretűben 70mg található)
· Paradicsomlé (100g-ban 45mg található)
C-vitamin hiánya:
· Folyamatos betegségek
· Súlygyarapodás
· Fáradtság érzet
· Száraz és élettelen bőr
· Orrvérzés
· Vékony, gyenge körmök
· Hajhullás, töredezett haj
· Skorbut
C-vitamin szedése:
Mivel a C-vitamint a szervezet nem tárolja (vízben oldódó vitamin), így a túladagolástól nem kell tartani. A napi biztonságos felső határ 2000 milligramm, ennek átlépése illetve a kiegészítők egyes típusai irritálhatják a gyomrot, rosszabb esetben hasmenést okozhat a magasabb dózis szedése.
Ugyanakkor betegségek leküzdése esetén, akár 3000 vagy 4000 milligrammot is el lehet fogyasztani.
Blobejegyzésben említett táplélék kiegészítők ide kattintva érhető el
Hivatkozások:
Martens PJ, Gysemans C, Verstuyf A, Mathieu AC. Vitamin D's Effect on Immune Function. Nutrients. 2020 Apr 28.
Sassi F, Tamone C, D'Amelio P. Vitamin D: Nutrient, Hormone, and Immunomodulator. Nutrients. 2018 Nov 3.
Sizar O, Khare S, Goyal A, et al. Vitamin D Deficiency. [Updated 2022 Jul 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3.
Staying Healthy: Taking too much vitamin D can cloud its benefits and create health risks. Harvard Health Publishing: Harvard Medical School; April 7, 2022.