Leírás és Paraméterek
Adagolás:egy mérőkanál 250 - 500ml vízben elkeverve, 20 perccel edzés előtt, pihenőnapon étkezések közt bármikor.
Az elágazó láncú aminosavak (L-Leucin, L-Valin, L-Isoleucin) megvédik az izomszövetet a lebomlástól. Már ez a rövid ténymegállapítás is elegendő indokkal szolgál a pótlásukra. A leucin, az isoleucin és a valin (az angol BCAA rövidítéssel jelölve) a 8 esszenciális aminosav közé tartozik, amelyeket kívülről kell bejuttatnunk, ugyanis szervezetünk nem képes az előállításukra. Ugyanakkor még közöttük is különleges helyet foglal el, mivel az izomzatot alkotó aminosavak egy harmadát teszi ki. Természetes formában legmagasabb arányban éppen a tejsavó fehérjében fordul elő. Az elágazó láncú aminosavak az edzés során bekerülnek az energiametabolizmusba, és energiaként használódnak fel. Így az izomszövet bomlani kezd(destrukció-katabolizmus) és az izomnövekedés és a regenerálódás folyamata lassul. Amennyiben szupplemens formájában bejuttatjuk az elágazó láncú aminosavakat, ezt a nemkívánatos következményt megakadályozzuk, mert a felhasznált aminosavak azonnal pótlásra kerülnek. Ez a szituáció azonban alacsony szénhidráttartalmú diéták, fogyókúrák során még inkább kiéleződik, hiszen a szervezet a szénhidrát megvonás miatt még többet használ fel ezekből az izmokban található aminosavakból. A májat a BCAA bevitele egyáltalán nem terheli, hiszen közvetlenül az izomban bomlanak le. Azáltal, hogy a tejsav képződést, mint az anaerob metabolizmus melléktermékét csökkentik, a glikogén raktárakat is kíméli, így több energia áll rendelkezésre az edzéshez. A BCAA pótlása a bőr alatti zsírréteg felhasználódását is támogatja.