Cink és az egészség
Mivel a cink támogatja az immunsejtek növekedését és normális működését, még enyhe vagy közepes hiány is lelassíthatja a limfociták, neutrofilek és makrofágok aktivitását, amelyek megvédik a szervezetet a vírusoktól és baktériumoktól. A cinkhiány gyakori egészségügyi probléma az alacsony és közepes jövedelmű országokból származó gyermekeknél, amely hozzájárul a növekedés, a hasmenés, a tüdőgyulladás és a malária megakasztásához. Továbbá az időseknél, akiknek alacsony cinkbevitele lehet a több betegség és gyógyszer miatti rossz étvágy miatt, ki vannak téve a fertőzések, például a tüdőgyulladás és a bőrfekélyek kockázatának.
Megfelelő cinkre van szükség új sejtek, különösen kollagén és rostszerű szövetek létrehozásához, ami szükséges funkció a sérült sejtek helyreállításában. A cink támogatja az immunsejtek aktivitását is, amely leküzdi a seb gyulladását. Ezért úgy tűnik, hogy a cink legnagyobb előnye azoknál az embereknél jelentkezik, akik hiányosak az ásványi anyagban, és akiknek súlyos sebei vannak, például dekubitus fekélyek vagy kiterjedt égési sérülések.
Ajánlott napi mennyiség a következőképpen alakul:
2-11 éves kor között |
8.4-10.4 mg /nap |
12-19 éves kor között |
10.7 mg /nap |
19 éves kor felett |
16.4 mg/ nap (férfiak), 12.6 mg/nap (nők) |
20-40 éves terhes hölgyek esetében |
22,7 mg /nap |
A maximálisan és biztonságosan fogyasztható napi mennyiség 40 mg/nap.
Az egészségre gyakorolt hatása összesítve
· enzim reakciók segítése
· immun funkciók javítása
· fehérjeszintézis segítése
· DNS szintézis
· sebgyógyulás
· növekedésben és fejlődésben segít
Cinket táplálékkiegészítő formájában is bevihető a szervezetbe. Ugyanakkor a felesleges cink zavarhatja a vas és a réz felszívódását. Kísérlet bizonyítja, hogy azok az egyének, akik napi 60 mg-ot vittek be 10 héten keresztül, drasztikusan romlott a réz felszívódása. (Cink táplálékkiegészítők ide kattintva érhetőek el)
A nagy dózisú cink bevitel a következő mellékhatásokat okozza:
· Íz- vagy szagvesztés
· Rossz étvágy
· Depressziós hangulat
· Csökkent immunitás
· Késletetett sebgyógyulás
· Hasmenés
· Hajhullás
A húsok, baromfi és a tenger gyümölcsei cinkben gazdag ételek. Egyes növényi élelmiszerek, mint a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák szintén jó cinkforrások, de olyan fitátokat is tartalmaznak, amelyek kötődhetnek az ásványi anyaghoz, csökkentve annak felszívódását.
Ételek:
· Tenger gyümölcsei: osztriga, rák, kagyló, homár és kagyló
· Hús: marha-, sertés-, bárány- és bölény
· Baromfi: pulya és csirke
· Hal: lepényhal, szardínia, lazac és nyelvhal
· Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, fekete bab, vesebab stb.
· Diófélék és magvak: tökmag, kesudió, kendermag stb.
· Tejtermékek: tej, joghurt és sajt
· Tojás
· Teljes kiőrlésű gabonák: zab, quinoa, barna rizs stb.
· Bizonyos zöldségek: gomba, kelkáposzta, borsó, spárga és répa zöldje
Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc: a Report of the Panel on Micronutrients. Washington, DC: National Academy Press; 2001. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222317/
Mayo‐Wilson E, Junior JA, Imdad A, Dean S, Chan XH, Chan ES, Jaswal A, Bhutta ZA. Zinc supplementation for preventing mortality, morbidity, and growth failure in children aged 6 months to 12 years of age. Cochrane Database of Systematic Reviews.
Singh M, Das RR. Zinc for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb 16.
Wilkinson EA. Oral zinc for arterial and venous leg ulcers. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2014