Leírás és Paraméterek
A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet - szükségleteinek megfelelően - maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban. Emiatt a béta-karotint nem lehet túladagolni.A béta-karotin antioxidánsként védi a szervezetet az ún. szabad gyököktől. Ezek instabil molekulák, amelyek károsítják a sejteket. Kutatások szerint a bétakarotin segíthet a mell-, a prosztata-, a tüdő- és a gyomorrák v megelőzésében. A béta-karotin erősíti az immunrendszert, csökkenti a „rossz” LDL-ko-leszterin szintjét, növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.
Mire jó a béta-karotin?
- számos szempanasz kezelésében segíthet
- véd a légúti fertőzésekkel szemben
- egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt
- részt vesz az ellenanyag-aktivitással rendelkező fehérjék, az úgynevezett immunglobulinok képzésében
- a májfoltok, öregségi foltok kezelésében hasznos lehet
- gyorsítja a növekedést és a csontfejlődést
- védi a száj, az orr, a garat, a légcső és a tüdő nyálkahártyáját
- tüdőtágulat és pajzsmirigy-túlműködés esetén is jó kiegészítő hatóanyag
- külön figyelmet érdemel a béta-karotin a rák megelőzésében betöltött szerepe miatt
- a béta-karotin ösztönzi az immunrendszer működését
- érelmeszesedés ellen is véd
- csökkenti a szívkoszorúér-elzáródás, a szívinfarktus és a hirtelen szívhalál kockázatát.
A béta-karotin megelőzi a szívbetegségeket
Sok területen profitálhatunk a béta-karotin erős antioxidatív hatásából. Például a magas koleszterinszinttől éppúgy megvédhet, mint a szívbetegségektől, amelyeknek agyvérzés vagy szívinfarktus lehet a következménye. Ez az antioxidáns úgy győzi le a szabad gyököket, mint víz a tüzet. Megakadályozza az artériák szűkületét, ezáltal hatékonyan megelőzi az érelmeszesedést.
A béta-karotin véd a daganatos betegségektől
Azok a sejtek, amelyek elsőként profitálnak az A-vitaminból, az emésztőrendszerben találhatók, például a gyomorban. Az A-vitamin fontos a gyomornyálkahártya-képzéshez. A nyálkahártya védi a gyomorfalat a savas gyomornedvektől. Ezért nem véletlen, hogy az A-vitaminban, alfa- és béta-karotinban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása felére csökkenti a gyomordaganat rizikóját. Erős antioxidatív hatása miatt a béta-karotin más daganatos betegségektől is megvéd, például a nyelőcsődaganattól, a májráktól, a hasnyálmirigy-daganattól, a béldaganattól, a prosztatadaganattól, a petefészek-daganattól és a méhnyakráktól.
A béta-karotin hatása az agyra
Antioxidánsként a béta-karotin pozitívan hat az agyfunkcióra is, mivel javítja az agysejtek közötti kommunikációt. Az agysejtek élettartamát is képes megnövelni. A-vitamin formájában a béta-karotin befolyással van a béta-amiloid fehérje feldolgozási folyamatára is. Ez azért különösen fontos, mert ha ez a folyamat elakad, Alzheimer-kór lehet a következmény.
A karotinoidoknak zsírra van szükségük. Mivel mind az A-vitamin, mind a béta-karotin zsírban oldódó vitamin, a béta-karotin-tartalmú élelmiszerek elkészítésekor mindig hozzá kell adnunk némi zsiradékot. Erre különösen alkalmasak a jó minőségű zsírok (vörös pálmaolaj, kókuszolaj vagy avokádó), valamint a hidegen sajtolt olajok.
Javasolt adagolás: Felnőtteknek naponta egy (1) lágygélt vegyen be, lehetőleg étkezés közben.
Figyelmeztetés: Ha Ön terhes, szoptat, bármilyen gyógyszert szed vagy bármilyen egészségügyi problémája van, használat előtt konzultáljon orvosával. Hagyja abba a használatát, és forduljon orvosához, ha bármilyen mellékhatás jelentkezik. Tartsa távol gyermekektől. Szobahőmérsékleten tárolandó. Ne használja, ha a kupak alatti tömítés törött vagy hiányzik.
Tápanyagtartalom
Összetevők: szójabab olaj, zselatin, növényi glicerin, növényi olaj, sárga méhviasz, szójalecitin. Szója összetevőket tartalmaz.